13:16 - 03. desember 2018

Jenter velger fag de behersker best

Jenter velger bort naturfag fordi de er enda bedre i andre fag, mener forskeren Gijsbert Stoet, som står bak en av undersøkelsene den kanadiske psykologen Jordan Peterson lener seg på.

Mattepugging: Svenske elever pugger matematikk før de nasjonale prøvene. I de fleste land er gutter og jenter like gode i naturfag, men guttene er jevnt over mer interessert og har høyere selvtillit i faget, viser Gijsbert Stoets forskningsresultater. Foto: Robin Haldert / TT Nyhetsbyrån / NTB Scanpix 

– Det er et morsomt funn. For oss er det ikke så overraskende, men vi vet det er det for mange andre, sier Gijsbert Stoet.

Psykologiprofessoren ved Leeds Beckett University i Storbritannia står bak en stor, verdensomspennende undersøkelse som viser at jo mer rikt og likestilt et land er, jo færre jenter søker seg til studier i de såkalte STEM-fagene – naturvitenskap, teknologi, ingeniørfag og matematikk. Det kalles et «likestillingsparadoks». For dersom et land er mer likestilt, skulle man kanskje tro at menn og kvinner valgte mer likt?

Den gang ei. Resultatene ble publisert i tidsskriftet Psychological Science i februar, og har nå blitt en del av debatten i kjølvannet av den kontroversielle psykologiprofessoren Jordan B. Petersons norgesbesøk i høst. «Jo mer egalitært og rikt et samfunn er, jo større forskjeller er det mellom kjønnene,» sa Peterson fra scenen i Oslo Konserthus.

Annonse