00:00 - 23. november 2018

Intet nytt fra hjemmefronten

I 48 år har miljøet rundt Norges hjemmefrontsmuseum begrenset fortellingen om okkupasjonstiden, mener kritikere. Nå vil Arkivverket ta over deler av samlingen.

De mørke år: De håndlagede tablåene med scener fra okkupasjonstiden er et varmt minne for mang en skoleelev som har besøkt Norges hjemmefrontmuseum.

– Nå er de aller fleste borte.

 Frode Færøy, leder av Norges Hjemmefrontmuseum, står lang og svartkledd i ankomsthallen på Oslo S. Toget kom fra Lillehammer, hvor Færøy har vært i begravelsen til Wilhelm Molberg Nilsen, den siste gjenlevende av distriktssjefene i den militære motstandsorganisasjonen Milorg. Under krigen var det Nilsen som hadde kontakten med London og som organiserte Hjemmestyrkenes motstandskamp i Gudbrandsdalen. Molberg Nilsen ble 103 år.

Det har vært en travel uke for Færøy, og vi møter ham på stasjonen for å snakke om kritikken som nå hagler mot museet og fagmiljøet der, som de siste ukene har stått i sentrum for steinharde debatter om norsk krigshistorie. Det begynte da forfatter Marte Michelet tidlig i november lanserte boken Hva visste hjemmefronten? Holocaust i Norge: varslene, unnvikelsene, hemmeligholdet. En av bokens hovedpåstander er at deler av hjemmefronten, altså nordmennene som kjempet mot tyskernes okkupasjonsstyre, visste om aksjonen mot jødene tre måneder før den ble satt i gang – uten at de gjorde noe. «Helt absurd» sa Færøy om den påstanden. Michelet skriver også om at jødene som ble hjulpet over grensen til Sverige med den såkalte Carl Fredriksens transport, ble tvunget til å betale store summer for å få hjelp med flukten. To sentrale personer bak transporten ble etterforsket som krigsprofitører etter krigen, men denne etterforskningen ble stuet bort i Hjemmefrontmuseets arkiver, skriver Michelet. I en kronikk i Aftenposten skrev Arnfinn Moland, museets tidligere leder, at boken er et «faglig og etisk forfeilet prosjekt». Michelet er overrasket over de kraftige reaksjonene.

Annonse