00:00 - 09. november 2018

Helsehandelen som definerte valget

Helsevesen for alle ble Demokratenes vinnersak i mellomvalget. Men det er strid om hvordan partiet skal ta opp kampen. 

Valgvinner: Alexandria Ocasio-Cortez ble valgt inn i Representantenes hus fra New York. Da hun ble spurt hvordan staten skal betale for helseforslaget «Medicare for all», sa hun at «det er bare å betale for det. Vi betaler mer nå». Foto: Boston Globe / Getty Images

«Hun var en tydelig motstemme, og hun hadde en populær sak øverst på av agendaen», sier Sharyn O’Halloran, professor i politisk økonomi ved Columbia University i New York. Hun snakker om den 29 år gamle demokratiske sosialisten Alexandria Ocasio-Cortez, som ble valgt inn i Representantenes hus tirsdag denne uken. Ocasio-Cortez, som er fra Bronx i New York og arbeidet som bartender et år før valget, er den yngste kvinnen som har fått plass i Kongressen noensinne. På toppen av plakaten hennes sto det «Medicare for all» – helsevesen for alle.

– Det er et besnærende slagord, som er lett å stille seg bak. Men det er stor uenighet hos Demokratene om hva det faktisk betyr, og om det er veien å gå, sier O’Halloran til Morgenbladet.

Avgjørende innpakning. 41 prosent av amerikanske velgere sa at helse var viktigst da de skulle stemme i mellomvalget tirsdag denne uken, ifølge en måling fra NBC News. Det er første gang på over ti år at helse har toppet listen over hjertesaker, langt foran innvandring med 23 prosent og økonomi med 21. «Medicare for all» treffer sånn sett en nerve, og er velfungerende vagt, ettersom det kan referere til alt fra muligheten til å kjøpe en rimelig offentlig helseforsikring, til å kvitte seg med systemet for private helseforsikringer fullstendig. 70 prosent av de spurte oppga at de støttet «Medicare for all» i en spørreundersøkelse Reuters utførte i august i år. Det var 84 prosent av de demokratiske velgerne og hele 52 prosent av de republikanske. Men da The Washington Post spurte amerikanske velgere om de støttet et «single payer system», som forslaget også blir kalt, var den totale oppslutningen kun på 51 prosent.

Annonse