00:00 - 09. november 2018

Havet varmes raskere enn vi trodde

Nye målinger viser sterkere havoppvarming, og forsuring er i ferd med å løse opp kalkforbindelser på havbunnen.

Livet på bunnen: En ny studie viser at  kalsiumkarbonat på havbunnen – en kritisk forutsetning for deler av livet i havet – i ferd med å løses opp. Bildet: en skrubbe ligger gjemt i sanden.  Foto: Lars Laursen / NTB Scanpix

To dryppende ferske fagartikler om klimaendringer og planetens blå dyp viser resultater som bør bekymre oss i langt større grad enn de ser ut til å gjøre.

Havenes betydning for klimaet og samfunnet kan knapt undervurderes. 71 prosent av planeten er dekket av vann, og i dypene bor rundt to millioner arter i komplekst sammenhengende økosystem. Noen få arter utnytter vi direkte, og henter to prosent av maten vår – men 16 prosent  av proteininntaket – fra det våte element. Resten utgjør en stor del av planetens naturmangfold, og er – blant annet – fundamentet i næringspyramiden som ender som fisk på tallerkenene våre.

Havene er også kritiske for å holde klimaet stabilt. All varmen de lagrer, gjør dem til klodens naturlige radiator. Havene stråler og holder atmosfæren varm om natten, og tar opp solstråling om dagen så det ikke blir ulevelig hett. Og når havene flyter rundt på planeten i globale strømmer, tar de energi med nordover fra ekvator og jevner ut temperaturen mellom breddegradene.

Annonse