00:00 - 30. november 2018

Grensen er krysset

Kinesiske Crispr-babyer vekker sterke reaksjoner over hele verden.

Milepæl: Forskeren He Jiankui hevder at han har gjort et tvillingpar motstandsdyktige mot hiv-infeksjon gjennom endringer i arvematerialet deres. Her snakker han om arbeidet sitt under Human Genome Editing Conference i Hongkong 28. november. Foto: Kin Cheung/AP/NTB scanpix

Så har det allerede skjedd. Et kinesisk tvillingpar er blitt de første menneskene som er født med målrettede endringer i arvematerialet, utført ved hjelp av Crispr-teknologi. Dette hevder i alle fall forskeren som står i spissen for eksperimentet, He Jiankui fra Southern University of Science and Technology i Shenzhen. Studien er foreløpig ikke vitenskapelig publisert eller bekreftet i uavhengige undersøkelser.

Det er vanskelig å forestille seg en vitenskapelig milepæl av mer episke dimensjoner. Etter fire milliarder år med evolusjon tar Homo sapiens genetikken i egne hender og begynner å manipulere sitt eget DNA. Det synes ikke urimelig å anta at november 2018 dermed vil bli stående i historien som startskuddet for en helt ny æra for mennesket som art.

Teknologien for å redigere den genetiske koden med Crispr kom i 2012 og ble raskt tatt i bruk av forskere over hele verden. De siste årene har det ligget i luften at den største symbolske grensen i dette feltet handler om å introdusere varige endringer i menneskelig genmateriale som føres videre gjennom senere generasjoner for all fremtid. Samtidig som forskningsfeltet har stormet fremover, har internasjonale eksperter tatt til orde for å gå varsomt frem og vurdere både sikkerhet og etikk grundig for hvert nye skritt.

Annonse