08:53 - 09. november 2018

Glem skilandslaget og løpere fra Jæren. Norges største idrettsutøver kommer fra Lommedalen, skriver Markus Slettholm.

Glem skilandslaget og løpere fra Jæren. Norges største idrettsutøver kommer fra Lommedalen, skriver Markus Slettholm.

Da Mikhail Tal trakk sitt siste åndedrag en sommerdag i 1992, døde ikke bare den 55 år gamle «Trollmannen fra Riga», men også et helt unikt sjakkgeni. For oss som ikke nødvendigvis er noe tess i sjakk, men som elsker å følge spillet og alt som har med det å gjøre, er Tal en gave. Ikke bare fordi han spilte noen helt fantastiske partier, men også fordi han er så ulik dagens verdenselite. 

For å kunne fortsette sin sedvanlige drikking, kvinnekurtisering og sjakkgalskap ut i de sene nattetimer med sine utallige sykdommer og delvis selvpåførte skavanker, tydde Tal til morfin. Nå er ikke det å være karismatisk fyllik med en hang til det sterke og det utsvevende noen forutsetning for ekte genialitet – men Tal var et virkelig geni og livsstilen hans innbyr til hemningsløs mytologisering. Selvironisk skal han en gang ha sagt: «Jeg prøver å ikke puste motstanderen rett i ansiktet, så han ikke får en gratis slurk av nattens inntak.»

Der Mikhail Tal på mange måter var den siste sanne bohem i kongerekken av verdensmestere, er Magnus Carlsen hans rake motsetning: en gjennomprofesjonell idrettsutøver. I stedet for å søke det estetisk vakre – de kompliserte stillingene med dette ene forløsende trekket, gjerne et romantisk offisersoffer som sjarmerer alle og vinner partiet – spiller Carlsen heller solid sjakk basert på kynisk kalkyle. Metoden er å vente på en liten unøyaktighet fra motstanderen, for så å sakte, men sikkert male ham (sjakk er dessverre en mannesport) inn i et nådeløst hjørne.

Annonse