Annonse
00:00 - 09. november 2018

Et kongerike for en vaksine

Annonse

Det er november og tid for influensa, sesongens vaksine mot kaldsvette og feberfantasier ligger klar i apotekhyllene. Hvert år lages det en ny vaksine for å få has på viruset, og hvert år må om lag 5000 influensasyke nordmenn legges inn på sykehus. Viruset forandrer seg nemlig fra sesong til sesong, og det er vanskelig å lage treffsikre vaksiner. Kan løsningen ligge i en dråpe lamablod? Det tror en gruppe forskere ved Scripps Institute i California, som denne uken publiserte en oppkviknende studie i Science. Den finner at lamablodet inneholder antistoffer som er mye mindre enn de menneskelige, og derfor kan trenge seg inn i influensavirusets protein og angripe de delene som ikke forandrer seg fra år til år. Forskerne mener lamablodet kan være nøkkelingrediensen til en vaksine som virker mot allverdens kommende influensavirus. Farvel, feber! 

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 10 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse