19:39 - 02. november 2018

Erna Solberg har fått et trygt styringsgrunnlag – inntil KrF dør ut, skriver Aslak Bonde.

Erna Solberg har fått et trygt styringsgrunnlag – inntil KrF dør ut, skriver Aslak Bonde.

Knut Arild Hareide forklarer tapet for journalistene, mens nestleder Kjell Ingolf Ropstad forklarer seieren for medlemmene.

Alt tyder nå på at Erna Solberg har den støtten hun trenger for å styre frem til neste stortingsvalg i 2021. Det er selvfølgelig mulig at Kristelig Folkeparti etter de forestående regjeringsforhandlingene kommer til at gjennomslaget i en Solberg-regjering er for lite, men sannsynligheten er liten. Like liten som at frustrasjonen i Fremskrittspartiet fører til at Frp forlater regjeringen og etter hvert truer med å kaste den.

Dermed er det all grunn til å tro at Solberg vil gå inn i historien som Høyres lengstsittende statsminister siden 1800-tallet. Hun vil også få æren for at hun klarte å samle alle de fire ikke-sosialistiske partiene i en borgerlig regjering. Noe som har vært et overordnet mål for Høyre helt siden 1986.

Les også: Stemmene som stemmer blått

Jonas Gahr Støres strategiske ønske om å få sentrum i norsk politikk over på rødgrønn side, blir det heller ikke noe av. I lang tid fremover kommer valgene til å stå mellom en rødgrønn og en borgerlig blokk. Støre kan også risikere å bli den andre Ap-lederen på 80 år som ikke blir statsminister. Et dårlig lokalvalg neste år kan presse ham ut av lederstolen. Hadde han blitt statsminister denne høsten, ville en lederdebatt før 2021 vært utelukket.

Alle disse konsekvensene av fredagens ekstraordinære landsmøte i Kristelig Folkeparti gjør at analysene av KrFs fremtid i seg selv blir relativt lite interessante. På den annen side vil KrF fortsatt være en potensiell maktfaktor i denne stortingsperioden, og det kan ikke utelukkes at det vil skje ting som igjen gjør at partiet kan opptre som en king-maker i politikken.

Annonse