Annonse
00:00 - 09. november 2018

Elementer av svin

Annonse

I Indonesia har millioner av foreldre hindret barna sine i å få en ny vaksine mot meslinger og røde hunder, melder Science. Årsaken er at islamske skriftlærde skal ha sagt at vaksinen er forbudt – haram – fordi de mener den inneholder elementer av svin. Da ryktet begynte å spre seg lobbet helsemyndighetene et innflytelsesrikt islamsk råd for å få dem til å utstede en fatwa om at vaksinen var halal, men resultatet var at de gjorde det motsatte, og erklærte den haram. De avgjorde imidlertid samtidig at barn kunne få vaksinen, gitt hvor viktig den er for folkehelsen, men det har ikke hindret foreldre i å avvise vaksinen. Eksperter på folkehelse slår nå alarm, og frykter store utbrudd av meslinger og en bølge avbrutte svangerskap som følge av at gravide får røde hunder. Det eksisterer i dag ingen MR-vaksiner som er erklært som halal, ifølge Science.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse