Annonse
00:00 - 23. november 2018

Dypest sett handler metoo om å plassere skam, skriver Maria Berg Reinertsen.

Dypest sett handler metoo om å plassere skam, skriver Maria Berg Reinertsen.

Annonse

Onsdag kveld i Tromsø. Sunniva Andreassen, en ung AUF-er, går gatelangs og sleper på en full statsråd, Trond Giske. Hun brant av skam: «Hva hadde jeg gjort. Dette var bare min feil.» Det tok nesten ti år før hun skjønte at det var han, ikke henne, som hadde mest grunn til å skamme seg.

I desember 2017 sendte Andreassen et varsel til Arbeiderpartiet. Der beskriver hun to tilfeller der statsråd Giske skal ha lagt fysisk an på henne, én gang på et nashspiel etter AUF-landsmøtet i 2008, én gang i Tromsø våren 2009. Varslet er gjengitt i Arbeiderpartiet. Alle skal ned, VG-journalistene Lars Joakim Skarvøy og Marie Melgårds bok om de siste turbulente årene i Ap. Historien stikker seg ut, for stort sett er boken en lesefest nesten for god til å være sakprosa. Rivaliseringen og den hysteriske valgkampen føles som en krysning mellom tv-serien The Borgias og det legendariske satireprogrammet Hallo i uken.

Maktkampen er spektakulær, men varslene akkurat det motsatte. Det er trivielle, helt etter boken ti-av-dem-på-dusinet-trakasseringsopplevelser som her skildres.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt