Annonse
13:02 - 15. november 2018

Dette er tallene som slår sprekker i likestillingsparadokset

Jordan Peterson hevder at Norge har et mer kjønnsdelt arbeidsliv enn andre land. – Vi sitter på tall som viser det motsatte, sier samfunnsøkonom Kjersti Misje Østbakken.

«Likestillingsparadokset»: Norge er et av verdens mest likestilte land, men har samtidig et av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder, fortelles det. Bildet viser ansatte ved Sykehuset Østfold Kalnes. Foto: Cornelius Poppe /NTB scanpix
Annonse

«Jo mer egalitært og rikt et samfunn er, jo større forskjeller er det mellom kjønnene. Dere i Norge har derfor størst ulikheter mellom menn og kvinner. Dette materialiserer seg i arbeidslivet: Menn blir ingeniører, kvinner blir sykepleiere», sa den kanadiske psykologen Jordan Peterson da han gjestet Norge tidligere i høst.

Petersons utsagn har den siste tiden blåst liv i debatten om det «norske likestillingsparadokset».

Professor i psykologi Pål Kraft fulgte opp med en kronikk i Aftenposten, der han skriver at land med mindre velferdsstat og større sosial usikkerhet har et mindre segregert arbeidsmarked fordi kvinner i disse landene ikke er frie nok til å la «personlige preferanser» styre valg av yrke. 

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt