Annonse
13:02 - 15. november 2018

Dette er tallene som slår sprekker i likestillingsparadokset

Jordan Peterson hevder at Norge har et mer kjønnsdelt arbeidsliv enn andre land. – Vi sitter på tall som viser det motsatte, sier samfunnsøkonom Kjersti Misje Østbakken.

«Likestillingsparadokset»: Norge er et av verdens mest likestilte land, men har samtidig et av verdens mest kjønnsdelte arbeidsmarkeder, fortelles det. Bildet viser ansatte ved Sykehuset Østfold Kalnes. Foto: Cornelius Poppe /NTB scanpix
Annonse

«Jo mer egalitært og rikt et samfunn er, jo større forskjeller er det mellom kjønnene. Dere i Norge har derfor størst ulikheter mellom menn og kvinner. Dette materialiserer seg i arbeidslivet: Menn blir ingeniører, kvinner blir sykepleiere», sa den kanadiske psykologen Jordan Peterson da han gjestet Norge tidligere i høst.

Petersons utsagn har den siste tiden blåst liv i debatten om det «norske likestillingsparadokset».

Professor i psykologi Pål Kraft fulgte opp med en kronikk i Aftenposten, der han skriver at land med mindre velferdsstat og større sosial usikkerhet har et mindre segregert arbeidsmarked fordi kvinner i disse landene ikke er frie nok til å la «personlige preferanser» styre valg av yrke. 

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 50 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse