00:00 - 16. november 2018

– Dette er nasjonal selvpisking

– Reddet de ikke jøder? De reddet over tusen, sier historiker Arnfinn Moland, som alltid parat når noen – som nå Marte Michelet – mener å ha funnet en ny sannhet om krigen.

Stridbar: – Sludder, sier Arnfinn Moland når den ofte gjentatte påstanden igjen dukker opp om at Norsk Hjemmefrontmuseum kun lot «godkjente» historikere få adgang til arkivet. 

– Da Marte Michelets bok Hva visste hjemmefronten? ble lansert sist uke, var vi mange som tenkte at nå koker Arnfinn Moland. Og ganske riktig, som mønsteret har vært i tyve år: Et par dager senere kom kronikken i Aftenposten: «faglig og etisk forfeilet prosjekt».

– Hun kalte kronikken hissig. Hvis den var hissig, skjønner jeg ingenting. Jeg må være forsiktig med ord, men den avslutningen om at hun gjennom arbeidet med boken har fått «større respekt for dem som skapte den norske motstanden», lyder hult i mine ører. Hun bruker uttrykk som at «hjemmefronten grep ikke inn». Det er ahistorisk. Det var umulig for en okkupert nasjon å stå imot verdens sterkeste militærmakt som dessuten sto for en brutalitet uten sidestykke. Det vi ser, nå igjen, er hva min nå avdøde kollega Olav Riste kalte «nasjonal selvpisking». Den bør vi slutte med før vi står igjen uten noe som helst av motstandskampens innsats.

– Siden 1978 har du arbeidet ved Norsk Hjemmefrontmuseum, og fra 1996 til 2016 var du leder. Hver gang rykker du ut. Man kan jo forstå det, at du er redd hovedhistorien skal glippe på grunn av forfatternes, forlagenes og medienes interesse for alternative perspektiver? 

Annonse