14:29 - 22. oktober 2018

Vi har simulert KrFs fremtid 10 000 ganger. Om Hareide vil vinne, bør han avlyse krisemøtet, skriver Sigve Indregard.

Vi har simulert KrFs fremtid 10 000 ganger. Om Hareide vil vinne, bør han avlyse krisemøtet, skriver Sigve Indregard.

Tøff jobb: En utregning Morgenbladet har gjort, viser at Knut Arild Hareide må ha mye flaks for å vinne frem med sin venstre-linje. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix

Lørdagens møte i Kristelig Folkeparti i Rogaland valgte 16 delegater til det ekstraordinære landsmøtet 2. november, der KrF skal velge om de vil gå i regjering med høyre- eller venstresiden. 15 av Rogalands 16 delegater kommer trolig til å stemme for høyresiden, selv om nøyaktig en tredel av de tilstedeværende på fylkesmøtet ønsket venstresiden.

Det har fått partiledelsen til å innkalle til et krisemøte mandag kveld. Partiledelsen ønsker at fylkene skal velge proporsjonalt, altså la begge sider være representert, selv om flertallet i et fylket bikker den ene eller andre veien. Det er lett å forstå hvorfor de ønsker seg det. Hvis ikke det skjer, vil den tapende siden lett føle seg helt utestengt fra partiet.

Men en utregning Morgenbladet har gjort, viser at Knut Arild Hareide må ha mye flaks for å vinne frem med sin venstre-linje, dersom de resterende delegatene velges proporsjonalt. Hareides beste håp er å gå for at vinneren tar alt i de resterende fylkene – og at han klarer å plukke med seg et stort antall fylker.

Annonse