Annonse
00:00 - 05. oktober 2018

Vi er steinaldermennesker med ny teknologi

Det er en jungel av informasjon der ute. Den er vi ikke biologisk kodet til å håndtere særlig godt, mener filosof Åsa Wikforss. 

Hvorfor tror vi på falske nyheter? Åsa Wikforss har besøkt Oslo for å forelese om kunnskap i post-sannhetens tid. – Når så mye av informasjonen er motstridende, faller det veldig mye ansvar på individet for å finne ut hva som stemmer. Men vi er kodet til å velge på bakgrunn av gruppetilhørighet, følelser eller for å bekrefte det vi allerede tror, sier hun.
Annonse

«Meslingvaksine leder til autisme. Det er en faktapåstand som er sann eller falsk, uavhengig av hva vi tror om saken», sier Åsa Wikforss.

Hun er professor i filosofi ved Stockholms universitet, og er i anledning Exphil-forelesningen 2018 hentet inn for å snakke om «kunnskap i post-sannhetens tid». Auditorium 1 i Georg Sverdrups hus på Blindern er glissent denne mandagen.

Ved siden av Morgenbladets utsendte sitter en student med et nesten demonstrativt fraværende blikk, festet alle andre steder enn på filosofiprofessoren. Flere ganger sukker han høylytt, tilsynelatende frustrert, og på et tidspunkt legger han hodet i hendene, lener seg mot benken foran seg og lukker øynene. Et par rader foran ruller en studine ørkesløst rundt på Facebook, en annen spiller tidsfordrivklassikeren Tetris.

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse