00:00 - 12. oktober 2018

Vanskelige valg blir utsatt – kanskje for alltid, skriver Aslak Bonde.

Vanskelige valg blir utsatt – kanskje for alltid, skriver Aslak Bonde.

De riktige valgene? Forslaget til statsbudsjett for neste år viser at økonomien går godt for finansminister Siv Jensen. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Med noen få unntaksår er det to spørsmål som har vært stilt på alle budsjett-pressekonferanser i de siste 15 årene: Har dere kuttet noe vesentlig i de sterkt voksende offentlige utgiftene? Hvorfor har dere ikke strammet inn mer?

Enten finansministeren har hett Siv Jensen, Sigbjørn Johnsen eller Kristin Halvorsen har journalistene lett med lys og lykte etter tegn på at regjeringen tilpasser økonomien til de trangere tider, som ifølge Finansdepartementets egne beregninger stadig står for døren. Tilpassing betyr i denne sammenheng at man kutter og reduserer noen av de utgiftspostene som går igjen år etter år for å frigjøre midler til politiske satsingsområder, eller til ting som kan gi mer velferd for hver krone om noen år.

Mandag denne uken hadde Siv Jensen laget en egen plansje for å svare på de forventede spørsmålene, men det var bare kuttet i subsidiene til gluten-allergikere som på noen måte kunne kalles politisk dristig og målrettet. Den viktigste innstramningen ligger i at alle virksomheter får beskjed om å kutte sine kostnader med 0,5 prosent i den såkalte «avbyråkratiserings- og effektiviseringsreformen» (ABE-reformen).

Annonse