12:27 - 15. oktober 2018

Valgsjokk i Bayern: De grønne ble dobbelt så store som sosialdemokratene. Nå kan det bli regjeringskrise i Tyskland, skriver Sten Inge Jørgensen.

Valgsjokk: Nå kan det bli regjeringskrise i Tyskland, skriver Sten Inge Jørgensen.

Grønn bølge: Søndagens valg i Bayern ble en seier for De grønne – partiets Robert Habeck og Ludwig Hartmann feiret med å scenestupe under valgvaken i delstatshovestaden Munchen. Foto: Karl-Josef Hildenbrand / dpa / NTB scanpix

Valg i Bayern

Denne folkerike delstaten er et politisk unntak i Tyskland. Angela Merkels kristendemokrater (CDU) er ikke etablert her, i stedet har de et parti som heter den kristeligsosiale union (CSU). Et «paraplyparti» kalt Frie velgere, som befinner seg i sentrum, har også stor oppslutning.

På riksplan samarbeider CSU og CDU tett og omtales gjerne som Union. I praksis ligger CSU lenger til høyre enn CDU, hvilket har skapt store utfordringer i regjeringssamarbeidet.

Bayern hadde delstatsvalg nå søndag, med følgende resultater:

CSU: 37,2 % (-10.5%)

De grønne: 17,5 % (+8.9%)

Frie velgere: 11,6 % (+2.6%)

SPD: 9,7 % (-10.9%)

AfD: 10,2 % (+10.2%)

FDP: 5,1 % (+1.8%)

9,7 prosent! Det konservative Bayern har aldri vært noen bastion for de tyske sosialdemokratene (SPD), men oppslutningen i valget søndag innebærer at de har mistet annenhver velger. Stort bedre gikk det ikke for den kristeligsosiale union (CSU), Angela Merkels søsterparti, som er vant til å regjere delstaten med rent flertall. For dem innebærer det en katastrofe å ende opp med bare 37,2 prosent av stemmene.

Vinneren er fremfor alt De grønne, som fikk hele 17,5 prosent, mens ytre høyre – Alternative für Deutschland (AfD) endte på 10,2 prosent.

Valgresultatet innebærer at de to partiene som regjerer Tyskland i koalisjon med Merkels CDU, SPD og CSU, til sammen mistet over 20 prosentpoeng av sin oppslutning i en av de mest folkerike delstatene. Tilbakegangen er mest dramatisk for SPD, og sterke krefter i partiet mener nå at det er på tide å trekke seg fra regjeringen. Hvis delstatsvalget i Hessen om to uker også blir en stor skuffelse, er det vanskelig å se for seg hvordan sosialdemokratene kan fortsette å være Merkels juniorpartner.

Hovedårsaken til at SPD taper så stort, er ved første øyekast ikke at de mangler politisk gjennomslag. Med fire nøkkelministerposter og en økning i velferdsutgiftene på 46 milliarder euro, står de i utgangspunktet sterkere enn deres reelle oppslutning skulle tilsi. Problemets rot ligger i en kombinasjon av generell misnøye med at de regjerer sammen med de konservative, og at velgerne knapt får øye på hva de utretter.

Det siste skyldes at regjeringen har vært preget av strid og skandaler helt siden den ble formet i mars. Det er særlig CSU som har skapt rabalder. Først ville partiet, som sitter med innenriksministeren, ha en kraftig innstramning i flyktningpolitikken for å demme opp for AfDs fremgang. Senere holdt de hånden over etterretningssjef Hans-Georg Maaßen, som provoserte opinionen voldsomt da han sådde tvil rundt videoopptak som dokumenterte høyreekstrem vold i byen Chemnitz i september.

De siste ukene har SPD vært i åpen strid med CDU om strengere miljøkrav til landets bilindustri, hvor sosialdemokratene beskylder de konservative for å være tungt påvirket av billobbyen.

Meningsmålingene tyder på at det politiske landskapet er totalt forandret.

Hvis SPD bestemmer seg for å gå ut av regjeringen, er det ikke lett å spå hvem som skal styre Tyskland frem til neste forbundsvalg i 2021. Meningsmålingene tyder på at det politiske landskapet er totalt forandret. Fra å ha vært et land dominert av et stort konservativt (CDU) og et stort sosialdemokratisk parti (SPD), var det så vidt de to klarte å få over halvparten av stemmene i 2017. Siden da har de sunket videre på målingene, flere undersøkelser tyder på at de bare klarer å mobilisere litt over 40 prosent.

SPD fremstår stadig mer som ett av fem mellomstore partier, sammen med De grønne, Fridemokratene, AfD og Die Linke (tilsvarende norske SV).

I en europeisk kontekst er Tyskland fortsatt svært sentrumsorientert, da fløypartiene AfD og Linke ikke får stort mer enn 25 prosent til sammen. Sett med tyske øyne råder politisk kaos, da et utall regjeringskonstellasjoner er mulige, men samtlige svært vanskelig å realisere.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse