00:00 - 05. oktober 2018

Trump og hans stakkars menn

To rike og mektige menn, Donald junior og senior, har brakt offerrollen til nye høyder.

Sinte menn: Brett Kavanaugh sverger på å fortelle sannheten foran Senatets jusitiskomité. Selv om også Kavanaugh var sint under høringen, er det president Trump som har tatt på seg rollen som frontfigur for sinte republikanske menn. Foto: Tom Williams / Getty Images

Lørdag kan Brett Kavanaugh bli høyesterettsdommer i USA. Tre republikanske og to demokratiske senatorer hadde torsdag ennå ikke bestemt seg for om de vil stemme ham inn. Men avstemning blir det, varslet Senatets leder Mitch McConnell onsdag kveld. Uansett utfall, dramaet rundt Kavanaugh vil sette varige spor i amerikansk samfunnsliv.

Det mest slående er at USA nå er delt mellom sinte demokratiske kvinner og sinte republikanske menn. Kvinnenes frontfigur er Christine Blasey Ford, hun som under en følelsesladet høring i Senatet torsdag i forrige uke anklaget Kavanaugh for å ha forsøkt å voldta henne. Mennenes frontfigur er ikke Kavanaugh, selv om han var sint i høringen, men president Donald Trump.

Det ligger ikke til Trump å overlate sjefsofferrollen til andre. Ikke til Kavanaugh og ikke til kvinner utsatt for seksuelle overgrep. Det er han, og hvite menn som ham, som i hopetall risikerer å bli uskyldig anklaget for å trakassere kvinner, skal vi tro Trumps uttalelser til mediene og til tilhengere i Mississippi. Hans sønn, fembarnsfaren Don Jr., sier at han er mer redd for sine sønners fremtid enn for døtrenes.

Annonse