Annonse
16:11 - 10. oktober 2018

Slik overbeviser du en klimaskeptiker

Jorden varmes opp. Det er det ingen tvil om lenger, men skeptikerne finnes fortsatt. Hvilken halvfordøyd kunnskap er egentlig i omløp der ute? Og hvordan bør du reagere på den?

Pingviner i fri dressur: Pingviner fotografert i Antarktis i januar i år. Ville vi sett mer is i bildet hvis det ikke var for oss mennesker? Derom strides både de lærde og de ulærde. Foto: Ralph Lee Hopkins / National Geographic / Getty Images
Annonse

I dag er et overveldende flertall av klimaforskere og andre forskere enige om at den globale gjennomsnittstemperaturen kommer til å stige med 2–4 °C i løpet av århundret (ifølge Climate Change 2013: IPCC, 2016). Klimaendringene er et faktum, og menneskene fremskynder dem. Likevel blir forskernes kompetanse og de mange analysene og evalueringene av de gigantiske datamengdene som finnes om klimaendringene, stadig vekk trukket i tvil. 

De færreste tilhører gruppen av dem som rett og slett benekter klimakrisen. De setter prinsipielt et spørsmålstegn ved den globale oppvarmingen. Noen flere er det som betviler at den globale oppvarmingen er menneskeskapt. Og de langt fleste ønsker bare å forstå den kompliserte tematikken bedre; de ønsker å skjelne mellom halvfordøyd kunnskap og dokumentert erkjennelse.

Hvordan bør du reagere når folk med påstått gode motiver trekker klimaendringene i tvil? Hvordan ville forskerne reagere? Og hva er forskernes svar?

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse