Annonse
12:58 - 29. oktober 2018

Seier til ytre høyre i Brasil

Brasils fremtid er uviss etter at Jair Bolsonaro vant presidentvalget.

En av grunnene til at Jair Bolsonaro vant presidentvalget i Brasil, var sannsynligvis kampen mot kriminaliteten, som han angivelig vil føre med hard hånd. Foto: Buda Mendes/Getty Images
Annonse

«Jeg har ikke noe imot kvinner og svarte og homofile, men … »

Denne uttalelsen har jeg hørt en del ganger de siste ukene, fra brasilianske velgere som stemmer Jair Bolsonaro, men som likevel føler behov for å markere avstand til mannen de støtter. Bakgrunnen er de mange minoritetsfiendtlige uttalelsene den ytterliggående høyrekandidaten Bolsonaro har kommet med, og denne typen forbeholdenhet illustrerer de mange paradoksene ved valget.

Tidlig i september, før det var avklart hvem som skulle bli Arbeiderpartiets (PT) motkandidat ved valget, viste alle meningsmålinger at PTs tidligere president Luiz Inácio Lula da Silva ville vinne klart om han fikk stille. Det fikk han ikke. Søndag vant Jair Bolsonaro andre runde i presidentvalget, med 55 prosent av stemmene, over PTs kandidat Fernando Haddad. Når Bolsonaro til slutt vant, var det i stor grad på grunn av de sterke anti-PT-følelsene i befolkningen, som Bolsonaro har klart å piske opp ytterligere.

ALLEREDE ABONNENT?
Fra 189 kr på første termin
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse