00:00 - 19. oktober 2018

Se til Træna!

Hvis du sitter i kommunestyret på et lite tettsted, og tenker at et flunkende nytt kulturhus er det lokalsamfunnet trenger, bør du lese denne avhandlingen.

Trekker folk ut i havgapet: På øygruppen Træna bor det rundt 450 mennesker, men under den årlige Trænafestivalen mangedobles antallet mennesker på øyene. Bildet er fra 2009, en mann på øya Sanna pakker sammen en gatekiosk etter at festivalen var slutt for den gang. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

– Du har undersøkt hvordan tre forskjellige norske kommuner har forsøkt å bruke kultur for å drive såkalt stedsutvikling. Aller først: Hva ligger i begrepet stedsutvikling?

– Kort oppsummert kan stedsutvikling sies å være prosesser som tar sikte å utvikle steders attraktivitet. Det kan dreie seg om utvikling på en rekke ulike områder som kulturliv, samferdsel, næringsliv, arenabygging med flere.

– Det stedet du har undersøkt, som har lyktes best, er Træna i Nordland, som siden 2003 har arrangert en festival hver sommer. Hvilke faktorer har bidratt til Trænas suksess?

Annonse