Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Å overleve en tsunami

Stadig nye lærdommer fra de to store tsunamikatastrofene i 2004 og 2011.

Etter flodbølgen: En stue full av gjørme, skylt inn av tsunamien som rammet Palu i Indonesia 28. september i år. Minst 2000 mennesker bekreftet omkommet etter tsunamien, 2500 er skadet. Myndighetene frykter at ytterligere 5000 er begravd i de ødelagte områdene. Foto: Carl Court / Getty Images
Annonse

Indonesia ble rammet av et jordskjelv og en tsunami 28. september. Jordskjelvet hadde en styrke på 7,5 og et episenter rett nord for byen Palu på Sulawesi. Tsunamien som slo inn over Palu var seks meter høy. Så langt er minst 2000 mennesker bekreftet omkommet på Sulawesi og 2500 er skadet. Indonesiske myndigheter frykter at ytterligere 5000 mennesker ligger begravd i de ødelagte områdene.

Lærdommer fra andre store katastrofer tilsier at det vil ta lang tid å bygge opp Sulawesi, og at katastrofen vil sette dype spor. Det er nærliggende å trekke inn de kolossale flodbølgekatastrofene i 2004 og 2011. De er blitt grundig studert – og stadig nye studier utgis. 

I august ble en tematisk utgave av tidsskriftet International Journal of Disaster Risk Reduction viet lærdommene fra 2004-katastrofen i Indonesia og tsunamikatastrofen i Japan i 2011. Fokuset i de ni artiklene er på hvordan lokalsamfunn har taklet katastrofene og gjenreisningen. Her er noen av resultatene.

Lese mer?

— Prøv Morgenbladet —
Det er
ettertanken
som teller
Inntil 30% rabatt
Bestill her
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt