00:00 - 26. oktober 2018

– Noen fag må du ha hvis du skal kunne kalle deg et land.

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø ønsker ny finansieringsordning for utrydningstruede humanistiske fag.

Universitetene har ansvaret: «De må jo ha tro på at det de foreslår faktisk fungerer», sier forskningsminister Iselin Nybø (V) om ekspertgruppen som skal lede satsingen. Foto: Hanne Marie Lenth Solbø

Hvor viktig er at det at du kan studere fransk ved alle de store norske universitetene? Til hvilken norsk by skal du flytte for å lære arabisk?  noen undervise i portugisisk og nederlandsk, selv om det er svindyrt og få studenter er interesserte? Hvem skal sørge for det er kompetanse på stedsnavnsforskning i Norge? Og hva med døde språk?

Slike spørsmål har i årevis hjemsøkt norske universiteter, men de har ikke klart å bli enige om fordelingen av småfagene seg imellom, til tross for mange forsøk, og en strøm av penger til koordineringsarbeidet. Nå vurderer imidlertid forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø å etablere en helt ny finansieringsordning for sårbare humanistiske fag. Hun har nedsatt en ekspertgruppe, ledet av økonomihistoriker Einar Lie, som skal «utrede hensiktsmessige mekanismer for særfinansiering av utsatte studietilbud og fagområder». 

– Noen fag må du ha hvis du skal kunne kalle deg et land, konstaterer Iselin Nybø og slår ut med armene.

Annonse