00:00 - 05. oktober 2018

Når Høyre-folk låser KrF til SV, binder de også seg selv til et Frp som kan bli ledet av Sylvi Listhaug, skriver Aslak Bonde.

Når Høyre-folk låser KrF til SV, binder de også seg selv til et Frp som kan bli ledet av Sylvi Listhaug, skriver Aslak Bonde.

Sylvi Listhaugs programerklæring om å si ting som det er, kan fort føre til at hun vinner velgere til Frp, men skremmer velgere bort fra de partiene som har forlovet seg til henne – nemlig Høyre og Venstre. Foto: Hallgeir Vågenes / VG /NTB Scanpix

Hvorfor nå? I regjeringspartiene forstår de ikke hvorfor KrF-leder Knut Arild Hareide ønsker å si farvel til dem akkurat nå. Det har ikke skjedd noe som skulle tilsi en kursendring. Svaret er at det har vært et stortingsvalg. Det var riktignok for mer enn et år siden, men Hareide har brukt året på å modne den diskusjonen som vanligvis kommer rett etter et valg: Nemlig hvilke muligheter gir det nye Stortinget oss, og hva ønsker vi?

Den lange modningstiden gjør at mange er forvirret. Alle tidligere regjeringskriser har kommet på en bestemt politisk sak. Denne gangen er det en ordinær ettervalgsprosess som er startet, og vi vil etter KrFs ekstraordinære landsmøte fredag 2. november høyst sannsynlig få ordinære regjeringsforhandlinger – slik man har etter valg. Enten blir dagens regjering utvidet eller vi får en Ap-sentrum regjering.

Det spesielle ved at forhandlingene kommer etter en så lang modning, er at vi kan være ganske sikre på at de vil lykkes. KrF-ledelsen vil etter en tøff dragkamp om to regjeringsalternativer være nødt til å få realisert det alternativet som vinner på landsmøtet. De to mulige statsministrene, Jonas Gahr Støre eller Erna Solberg, ser begge at de har muligheter til å få til en, for dem positiv, nyordning av politikken som har føringer langt inn i det neste tiåret. De vil også gjøre nesten hva som helst for å lykkes med regjeringsforhandlingene.

Annonse