08:43 - 26. oktober 2018

Listhaugs svimlende tall

Slik ble syriske flyktninger ti ganger dyrere i Sylvi Listhaugs bok.

Høye tall: Sylvi Listhaug har i sin nye bok tatt godt i når hun har regnet ut hva en flyktning koster det norske samfunnet. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Du skriver at de 8000 syriske flyktningene som stortingsflertallet ønsket å hente, ville koste samfunnet «560 milliarder kroner, et svimlende tall det er umulig å forestille seg.»

– Det tallet …, sier Sylvi Listhaug

– Der er det en null for mye?

– Ja. Men 56 milliarder er fortsatt en svimlende sum.


Rettelse. Tidligere justisminister Sylvi Listhaug lanserer denne uken boken Der andre tier. Der skriver hun om kostnadene forbundet med å ta imot 8000 syriske flyktninger, slik stortingsflertallet vedtok å gjøre i 2015.

«Bare de 8000 flyktningene som ble vedtatt at skulle hentes inn på kvote i 2015, vil altså koste samfunnet 560 milliarder, et svimlende tall det er umulig å forestille seg», skriver Listhaug. «Om vi tar med at en kvoteflyktning i gjennomsnitt henter ett familiemedlem til Norge – et lavt anslag – blir kostnaden over tusen milliarder», fortsetter hun. 

Heldigvis er ikke prislappen fullt så svimlende. Listhaug skriver at hun tar utgangspunkt i tall fra Statistisk sentralbyrå som anslår kostnaden per flyktning til syv millioner i løpet av livet, forutsatt at de har samme integreringstakt som innvandrere fra nabolandet Irak. Da blir totalkostnaden 56 milliarder kroner.

I kildelisten bak i boken oppgis det at flyktninger og familiegjenforeninger til sammen vil koste 95,2 milliarder kroner.

Har dere lagt ut, eller har dere planer om å legge ut en rettelse når det gjelder kostnaden på syriske flyktninger?

– Det er en feil som skal rettes opp. Det står 560 milliarder i boken. Og det er 56 milliarder som er riktig. Det retter vi opp om det blir et andreopplag, svarer Listhaug.

Lett å gå i surr. Morgenbladet synes det er lett å gå i surr i milliarder og millioner selv. Så her er noen tall å støtte seg på: Statsbudsjettet er på nesten 1400 milliarder kroner. Oljefondet i skrivende stund noe over 8000 milliarder pluss. Norske menn koster staten 1,9 millioner kroner fra bæresele til grav ifølge Perspektivmeldingen. Damene jobber mindre og har lavere lønnsnivå og mesker seg i mammaperm og lang levealder, så de går svimlende 12,3 millioner i minus i løpet av livet.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse