08:29 - 05. oktober 2018

Klasseskiller og skrøner i Hedmark

Landets første doktorgrad på Alf Prøysen belyser forfatterskapet som arbeiderlitteratur.

Prøysen i steinrøysa: Alf Prøysen beskriver et Hedmarken der klasseskillene var enorme, mellom storbønder på den ene siden og tjenere og husmenn på en andre. Foto: Ivar Aaserud / Aktuell / NTB Scanpix

– Dette er den første avhandlingen noensinne om Alf Prøysen. Hva tror du er grunnen?

– Det spørsmålet har jeg fått flere ganger før, og jeg har ikke noe godt svar. Jeg tror ikke det er så mystisk. Forskning er drevet av blant annet forskerens egne interesser, og det er mange store forfattere det ikke er gjort forskningsarbeider på. Strengt tatt er det bare Bjørnson, Wergeland, Solstad og Ibsen det er gjort mye på.

– Så det er ikke fordi norske litterater foretrekker å demonisere arbeiderklassen, og siden Prøysen er arbeiderlitteratur – som du viser i avhandlingen – blir han ignorert?

Annonse