09:45 - 13. oktober 2018

Hvorfor vitenskapen mister grepet

Hvordan kan moderne mennesker tro at jorden er flat? – Det knirker i fagfellemekanismen, det ropes om «fake science». Det skjer noe med vitenskapen i vår tid, sier vitenskapsteoretiker Jan Reinert Karlsen. 

Mad Mike: Vitenskapsfornekteren «Mad» Mike Hughes har skutt i himmelen med en hjemmelaget rakett for å avsløre at jorden er flat. Han vil også starte en voldelig revolusjon i USA. Her er han under hans katastrofale besøk i Bergen sist søndag. For å forstå hvorfor folk i dag slutter å tro på vitenskap, må vi tilbake til 1800-tallet, mener vitenskapsteoretiker Jan Reinert Karlsen. 

– Jeg tror ikke på vitenskap. Okay? Det er science fiction.

Det sa rakettbyggeren og konspirasjonsteoretikeren «Mad» Mike Hughes til Morgenbladet da han var en katastrofal tur innom Bergen sist uke.

I mars ble Hughes verdenskjent da han skjøt seg selv 572 meter opp i luften med en hjemmelaget vanndamp-drevet rakett i California. Han påsto at han ville bevise at jorden er flat. Hughes er en aktiv del av den lille, men energiske Flat Earth-bevegelsen som har blomstret opp på nettet. Den er bare det mest absurde eksemplet på anti-vitenskapskonspirasjoner som har skapt bølger de siste årene. Så hvordan havnet vi her? Hvordan kan mennesker i et samfunn bygget på de konkrete fysiske resultatene av organisert vitenskap, slutte å tro på den? Vi må tilbake til Goethe.

Annonse