Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Hvor mye omstilling kan du hindre for 330 millioner?

Annonse

Norges forskningsbudsjett vokser med 1,2 prosent til neste år, dersom dagens forslag til statsbudsjett blir stående. Så blir det satset ekstra i den reviderte langtidsplanen for forskning og høyere utdanning, som statsråd Iselin Nybø presenterte samme dag – blant annet på teknologi for grønn omstilling. Men regjeringen vil også bevilge 331 millioner kroner til oljeforskningen, under Forskningsrådets to programmer Petromaks 2 og Demo 2000. Det er 70 millioner kroner mer enn langtidsplanens teknologiløft for samme år – til forskningen som skal sørge for best mulig, det vil si mest mulig, utvinning på norsk sokkel. Riktignok «innenfor miljømessig forsvarlige rammer», men IPCC-rapporten som kom samme dag gjorde det klinkende klart: Slike rammer er en illusjon. Vil oljeselskapene forske, kan ingen hindre dem i det. Men skal staten?

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse