12:49 - 16. oktober 2018

Frankrike – en sosialdemokratisk ruin

Få sosialdemokrater i Europa sliter så mye som det franske Sosialistpartiet. Før helgen meldte to sentrale skikkelser på venstrefløyen i partiet seg ut.

Det franske Sosialistpartiet flyttet fredag ut av det historiske hovedkvarteret i Rue de Solférino i Paris. Samme dag meldte venstrefløyen, med Emmanuel Maurel og Marie-Noëlle Lienemann (t.h.) i spissen, seg ut av partiet. NurPhoto/NurPhoto via Getty Images

Det franske Sosialistpartiet sliter med å komme seg på bena igjen etter fjorårets enorme nederlag i både president- og parlamentsvalget. Før helgen kom nok en dårlig nyhet for partiet: to sentrale skikkelser på partiets venstrefløy, Emmanuel Maurel og Marie-Noëlle Lienemann, erklærte at de meldte seg ut av partiet og hevdet at «hundrevis» av medlemmer og folkevalgte fulgte dem i bruddet.

Over hele Europa har sosialdemokratiske partier opplevd dramatiske fall i oppslutning siden årtusenskiftet. I delstatsvalget i Bayern på søndag, fikk de tyske sosialdemokratene bare 9,7 prosent av stemmene. Partiet har mistet annenhver velger siden forrige valg. Men få sosialdemokrater har falt så bratt som det franske Sosialistpartiet, som har vært det dominerende partiet på venstresiden i Frankrike de siste 40 årene. 

Da François Hollande ble president i 2012 fikk partiet mer makt enn det noensinne hadde hatt, med flertall i både nasjonalforsamlingen og senatet. Fem år senere lå partiet i grus: Partiets kandidat Benoît Hamon fikk bare 6 prosent av stemmene i presidentvalget, en nedgang på over tyve prosent. I parlamentsvalget måneden etter, gikk partiet fra 280 ned til 30 seter i nasjonalforsamlingen. Flere sosialister meldte overgang til president Emmanuel Macrons ferske parti, mens den mislykkede presidentkandidaten Hamon forlot partiet og startet sin egen bevegelse.

Annonse