Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Første mislykkede kosmonaut-oppskyting på 30 år

Annonse

Torsdag denne uken gikk det galt da en Sojuz-romferge skulle ta med en russisk og en amerikansk romfarer ut i verdensrommet. Oppskytingen fra kosmodromen (for et ord!) Bajkonur i Kasakhstan startet som normalt litt før klokken 11, norsk tid, men så gikk noe galt da den russiske romfergen etter en stund skulle starte booster-rakettene for å skyve seg hele veien ut av atmosfæren. Sojuz-fergen er blitt brukt til mennesketransport til og fra den internasjonale romstasjonen (ISS) siden amerikanske Nasa la ned sitt romfergeprogram i 2011, og stort sett har det gått veldig bra. Sist gang en bemannet oppskyting gikk skeiss var i 1983. Nøyaktig hva som gikk galt denne gangen er i skrivende stund for tidlig å si, men de to astronautene – Nick Hague og Aleksej Ovtsjinin – nødlandet etter et par timer i den kasakhiske ødemarken, i god behold. Etter planen skulle astro- og kosmonauter også ta Sojuz-ferger ut i verdensrommet i desember og i mars 2019. De vil neppe gå som planlagt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt