00:00 - 12. oktober 2018

Første mislykkede kosmonaut-oppskyting på 30 år

Torsdag denne uken gikk det galt da en Sojuz-romferge skulle ta med en russisk og en amerikansk romfarer ut i verdensrommet. Oppskytingen fra kosmodromen (for et ord!) Bajkonur i Kasakhstan startet som normalt litt før klokken 11, norsk tid, men så gikk noe galt da den russiske romfergen etter en stund skulle starte booster-rakettene for å skyve seg hele veien ut av atmosfæren. Sojuz-fergen er blitt brukt til mennesketransport til og fra den internasjonale romstasjonen (ISS) siden amerikanske Nasa la ned sitt romfergeprogram i 2011, og stort sett har det gått veldig bra. Sist gang en bemannet oppskyting gikk skeiss var i 1983. Nøyaktig hva som gikk galt denne gangen er i skrivende stund for tidlig å si, men de to astronautene – Nick Hague og Aleksej Ovtsjinin – nødlandet etter et par timer i den kasakhiske ødemarken, i god behold. Etter planen skulle astro- og kosmonauter også ta Sojuz-ferger ut i verdensrommet i desember og i mars 2019. De vil neppe gå som planlagt.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Les Morgenbladet digitalt i 10 uker for 10 kr. Bli abonnent
Annonse