00:00 - 12. oktober 2018

Europa mot Europa

Hvis hovedmotstanderne får det som de vil, blir vårens EU-parlamentsvalg en episk kamp om Europas fremtid.

Populistisk minitoppmøte: Marine Le Pen og Matteo Salvini i Roma denne uken. Deres neste viktige delmål er EU-parlamentsvalget, der kampen mot «den autoritære europeiske unionen» skal krones med seier. Foto: Antonio Masiello/Getty Images

Alle veier fører til Roma igjen, i alle fall hvis man er høyrepopulist med ambisjoner om større gjennomslag. Det er bare et par uker siden alt-right-bevegelsens gudfar, Steve Bannon, sto på en scene ved Tiberens bredder og kalte Italia «universets politiske sentrum». Denne uken var det Marine Le Pens tur til å hente inspirasjon og pleie kontakter i den italienske hovedstaden. 

Som en av få nasjonalt orienterte høyrepopulister i Europa med utøvende makt, er Italias innenriksminister og Lega-leder Matteo Salvini blitt et eksempel til etterfølgelse. Rollene synes byttet om: Der Salvini kalte seg «lepenist» for bare noen måneder siden, etter å ha lagt om sitt partis ideologi og strategi i tråd med Marine Le Pen, er det Le Pen som nå er ute etter å bli «salvinisert». På landsmøtet i franske Nasjonal samling (tidligere Nasjonal front) i slutten av september, dukket bilder av italieneren opp på plakater og løpesedler, mens Le Pen sendte hilsener til vennen Matteo fra scenen. 

Indre splid og splittelse på høyresiden i Frankrike gjør hverdagen vanskelig for Le Pen, så det kan være godt å lene seg på en nabo som har økt oppslutningen på meningsmålingene kraftig de siste månedene. Da de to markante politikerne møttes i Roma på mandag, la ikke Le Pen skjul på hvorfor hun setter sin italienske kollega så høyt: «Matteo Salvini viser at det er mulig.»

Annonse