Annonse
00:00 - 12. oktober 2018

Europa mot Europa

Hvis hovedmotstanderne får det som de vil, blir vårens EU-parlamentsvalg en episk kamp om Europas fremtid.

Populistisk minitoppmøte: Marine Le Pen og Matteo Salvini i Roma denne uken. Deres neste viktige delmål er EU-parlamentsvalget, der kampen mot «den autoritære europeiske unionen» skal krones med seier. Foto: Antonio Masiello/Getty Images
Annonse

Alle veier fører til Roma igjen, i alle fall hvis man er høyrepopulist med ambisjoner om større gjennomslag. Det er bare et par uker siden alt-right-bevegelsens gudfar, Steve Bannon, sto på en scene ved Tiberens bredder og kalte Italia «universets politiske sentrum». Denne uken var det Marine Le Pens tur til å hente inspirasjon og pleie kontakter i den italienske hovedstaden. 

Som en av få nasjonalt orienterte høyrepopulister i Europa med utøvende makt, er Italias innenriksminister og Lega-leder Matteo Salvini blitt et eksempel til etterfølgelse. Rollene synes byttet om: Der Salvini kalte seg «lepenist» for bare noen måneder siden, etter å ha lagt om sitt partis ideologi og strategi i tråd med Marine Le Pen, er det Le Pen som nå er ute etter å bli «salvinisert». På landsmøtet i franske Nasjonal samling (tidligere Nasjonal front) i slutten av september, dukket bilder av italieneren opp på plakater og løpesedler, mens Le Pen sendte hilsener til vennen Matteo fra scenen. 

Indre splid og splittelse på høyresiden i Frankrike gjør hverdagen vanskelig for Le Pen, så det kan være godt å lene seg på en nabo som har økt oppslutningen på meningsmålingene kraftig de siste månedene. Da de to markante politikerne møttes i Roma på mandag, la ikke Le Pen skjul på hvorfor hun setter sin italienske kollega så høyt: «Matteo Salvini viser at det er mulig.»

ALLEREDE ABONNENT?
Kjøp abonnement
Inntil 40 % rabatt
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

«En halv liter melk, to små kavringer eller to knekkebrød med margarin og mysost, kneippbrød med margarin og mysost, et halvt eple eller en halv appelsin – eller hundre gram gulrot…»