Annonse
12:03 - 17. oktober 2018

Diskuterte politikk på bar, ble drept

Drap, knivangrep og knyttnever. Over 70 tilfeller av politisk vold er registrert i Brasil siden starten av oktober.

Mørke skyer: I dagene rundt det brasilianske presidentvalget ble det registrert en rekke tilfeller av politisk vold i Brasil. De fleste voldshandlingene ble begått av Jair Bolsonaros tilhengere.e
Annonse

Om kvelden 7. oktober, etter å ha avlagt stemme ved første runde i presidentvalget i Brasil, møtte den 68 år gamle musikeren, komponisten og capoeiramesteren Moa do Katendê et par slektninger på en bar i byen Salvador. De diskuterte politikk, og uttrykte støtte til arbeiderpartiets kandidat Fernando Haddad. Så, ifølge avisa UOL, entret 36 år gamle Paulo Sergio Ferreira de Santana baren og blandet seg i diskusjonen. Han sa at landet trengte endring, og at det var ytre høyre-kandidaten Jair Bolsonaro som kunne besørge denne endringen. Diskusjonen ble høylytt, og Santana ble etter hvert bedt om å forlate baren. Det gjorde han, men etter fem minutter returnerte han, og drepte Katendê med 12 knivstikk. I de påfølgende politiavhørene innrømte 36-åringen at drapet var politisk motivert.

Jair Bolsonaro fikk 46 prosent av stemmene i første valgomgang, og skal møte arbeiderpartiets Haddad i neste runde. Bolsonaros første respons var å trekke på skuldrene: «En fyr med bilde av meg på T-skjorta går for langt. Hva har det med meg å gjøre? Jeg kan ikke kontrollere de millionene på millionene som støtter meg. Volden kommer fra den andre siden,» var hans første kommentar til mediene. Senere tok han avstand fra drapet, og sa han ikke ville ha stemmer fra folk som angrep meningsmotstandere.

Bolsonaro-tilhengere. Dette er langt fra et isolert tilfelle. Nyhetsbyrået Agência Publica presenterte nylig en undersøkelse som registrerte 71 tilfeller av politisk motivert vold i Brasil i løpet av oktober, altså i tiden umiddelbart før og etter valget. Femti av voldshandlingene ble begått av Bolsonaro-tilhengere, i femten av dem var situasjonen uoppklart og i seks tilfeller var Bolsonaros velgere ofre.

Annonse