Annonse
00:00 - 14. september 2018

Vel talt, SVT

Bruken av vanskelige tall er diskriminering av de tallfobe. Heldigvis vet svenske medier råd.

Annonse

Ny forskning viser at folk flest, og i hvert fall humanister, har vanskelig for å visualisere store tall, brøker og prosenter. Avisfyker må ta ansvar for å oversette for leseren. Det må gjøres kjent og kjært. Visualiseres.

I saken om ulovlig dumping av luserensevann skrev NRK: «I 2017 brukte oppdrettsbransjen 9277 tonn hydrogenperoksid.» Dette bør regnes om til noe folk forstår: fotballbaner. Hydrogenperoksid veier 1,45 kg per liter, så vi snakker her om litt over 6000 kubikkmeter væske. En fotballbane er 6000 kvadratmeter, så det passer perfekt! En reke er også omtrent fem kubikkcentimeter i volum. Riktig setning er dermed: Oppdrettsbransjen brukte nok hydrogenperoksid i løpet av et år til å samle 1,2 milliarder reker, dekke en fotballbane med et meterhøyt lag og deretter drepe dem ved å helle på meterdypt lag av hydrogenperoksid.

Du ser det for deg, sant? Der har du visualiseringens kraft. Av hensyn til de mange som er matematiske analfabeter, bør mediene velge slike helt kunnskapsnøytrale presentasjoner av vanskelig materiale.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.