08:27 - 28. september 2018

Valgkamp til verdens mektigste rundebord

Med rosa bånd og rekordstor bistand skal Norge sikre seg to år ved bordet i FNs sikkerhetsråd.

Kampanjemøte: Statsminister Erna Solberg møtte Kenyas president Uhuru Kenyatta rundt et lite rundebord i New York.

FNs hovedkvarter tirsdag denne uken: President Donald Trump står på talerstolen i generalforsamlingen og utløser latter med sitt selvskryt. I et bakrom, Qatar lounge, sitter noen norske diplomater med rosa bånd rundt halsen og følger talen. Rundt dem henger journalistene og venter på at statsminister Erna Solberg og utenriksminister Ine Eriksen Søreide kommer ut av FNs største møtesal. Solberg går live på TV 2 med sin Trump-kommentar, alle mediene får sitt. Aldri er det enklere å få norske toppolitikere i tale enn når de er i FN.

Så får vi pent beskjed om å trekke oss tilbake. Inn i det «norske» hjørnet kommer Kenyas president Uhuru Kenyatta og hans utenriksminister Monica Juma. Solberg har mange korte møter på tomannshånd med statsledere i løpet av toppmøteuken i New York. Slik er det hvert år, men i år har hun et klart mål: å sanke stemmer nok til å gi Norge plass ved bordet i FNs sikkerhetsråd i 2021. Hvert lands stemme er like mye verdt, så selv lille Palau får plass i Solbergs stramme tidsskjema.

Drømmer om ansvar. En egen UD-enhet med fem diplomater jobber nå på heltid for å få Norge inn i Sikkerhetsrådet. Utviklingsminister Nikolai Astrup var nylig på rundreise i Stillehavet for å snakke Norges sak. Alle ambassader ute skal drive valgkamp frem til avstemningen i juni 2020.

Annonse