09:16 - 25. september 2018

Tombola i gode formål

EU fremmer forbud mot salg av torturinstrumenter og næringslivslederne lover renere hav. FNs toppmøteuke er reneste tombolaen i gode formål.

Krever handling: Graca Machel, den eneste kvinnen som har vært gift med to sittende presidenter, Mosambiks første president Samora Machel og Nelson Mandela, mente at FN godt kan demonteres. Foto: Xinhua/Sipa USA/NTB scanpix

«Dette må ikke bli nok et toppmøte av erklæringer, men en forpliktelse til handling», sa Graca Machel da hun mandag talte til FNs generalforsamling på et heldagsmøte som ble kalt Nelson Mandela Peace Summit. Hundre år er gått siden Mandela ble født, fem år er gått siden hans død, og på FNs første toppmøtedag ble han hyllet som et forbilde for det FN burde være, men ikke alltid er: Et effektivt redskap for fred og forsoning. Machel, som er Mandelas enke, og tidligere enken etter Mosambiks første president Samora Machel, var ikke nådig:

– FN må demonteres. Lederne bruker makten som milliarder av mennesker har gitt dem, til å fremme egne interesser, sa Machel, som oppfordret til å frata udugelige ledere makt.

Da Mandela kjempet mot maktmisbruk og apartheid i Sør-Afrika, anerkjente han at våpen kunne være nødvendig for å motarbeide undertrykkerne. Men på Morgenbladets spørsmål om hennes oppfordring til opprør innebærer våpenbruk, svarte Machel klart nei.

– Vi må tenke gjennom hva valg egentlig handler om. Hvem gir vi makt? Vi skal velge dem som representerer folks dypeste behov, sa Machel, som mente at verden i dag opplever en lederskapskrise, og at vanlige folk må kvitte seg med ledere som mangler den moralske ryggrad Mandela hadde.

Den ene taleren etter den andre priste Mandela og tok til orde for å følge hans eksempel. De vedtok en erklæring der verdens ledere forplikter seg til «gjenopplive de verdiene Mandela sto for og sette menneskers verdighet i sentrum for alle våre handlinger».

Colombias ferske president, Iván Duque pekte på at lærdommen fra Mandela er å heve seg over hat og samle seg om det som forener et folk, noe Duque hevdet han er villig til å dø for. Men han nevnte ikke fredsavtalen fra 2016, som av Graca Machel ble trukket frem som et eksempel på visjonær innsats for fred. Duques konservative parti var imot fredsavtalen som ble ferdigforhandlet i 2016 med norske diplomaters hjelp.

Under et kort møte med mediene senere på dagen fremsto Duque som litt ambivalent overfor fredsavtalen:

– Vi vil iverksette de delene av den som går bra, og vi vil rette opp det som ikke går bra. Og vi vil oppfylle våre forpliktelser overfor dem som er oppriktige, sa Duque.

FN må demonteres.

Graca Machel

Mandela-toppmøtet var bare ett av mange møter fulle av gode hensikter i FN mandag – her handlet det om både flyktningkrise, kamp mot slaveri og innsats for å dyrke frem unge ledere. President Donald Trump inntok høynivåuken med en fire minutter lang tale på et USA-ledet møte om narkotikabekjempelse. Innholdet kunne vært fremført av en hvilken som helst amerikansk president og vekket minimal oppmerksomhet i mediene.

Andre brukte muligheten til å fremme sine gode saker for de journalistene som måtte være interessert i å bringe dem videre. En av dem var Cecilia Malmström, EUs handelskommissær. Hun leder en allianse som kjemper for «torturfri handel» etter initiativ fra EU, Argentina og Mongolia. Målet er et forbud mot handel med varer som kan brukes til tortur og å gjennomføre dødsstraff, alt fra batonger til belter som brukes til å gi elektrosjokk.

– Slike varer eksporteres som en hvilken som helst annen vare, og det er helt uakseptabelt, sa Malmström. Nesten 60 land er nå med i alliansen, opplyste den svenske kommissæren.

Da hun åpnet opp for spørsmål, var det imidlertid ikke torturinstrumenter, men mulige samtaler mellom EU og USA om en handelsavtale journalisten fra The Wall Street Journal ville høre om.

– Det har ikke noe med tortur å gjøre, selv om samtalene kan være innviklede, sa Malmström, som brukte det engelske ordet tortuous for innviklede. Utforskende samtaler pågår, men de er langt fra forhandlinger, sa kommissæren. Da Trump ble valgt, trakk USA seg fra påbegynte forhandlinger om en handelsavtale med EU. 

Tirsdag skal Trump tale til FNs generalforsamling og onsdag skal han lede et møte i FNs sikkerhetsråd. Da Trump i fjor debuterte på FNs talerstol, hamret han løs på «rakettmannen», Nord-Koreas leder Kim Jong-un og erklærte at han ville rive atomavtalen med Iran i filler. I år frykter Trumps nærmeste rådgivere det motsatte, nemlig at han skal bli for mild, ifølge The New York Times.

Trump ønsker visstnok å møte Irans president Hassan Rouhani i New York, noe hans medarbeidere mener han ikke er godt nok forberedt til, melder avisen. De forsøker derfor å unngå at et slikt møte kommer i stand.

Et møte ved samme bord kunne ha blitt resultatet av Trumps opprinnelige plan om å diskutere Iran i FNs sikkerhetsråd. USA har formannskapet i Sikkerhetsrådet denne måneden, og kan derfor bestemme timeplanen. Men dersom Iran er tema, vil president Rouhani ha rett til å sitte ved bordet for å forsvare sitt land.

Timeplanen ble dermed endret slik at møtet skal handle om å hindre spredning av masseødeleggelsesvåpen. Men like fullt tvitret Trump sist fredag: «Jeg skal lede et møte i FNs sikkerhetsråd om Iran i neste uke!»

Trump er statsleder nummer to opp på generalforsamlingens talerstol tirsdag, etter Brasils president Michel Temer. Begivenheten gjør at alle gatene rundt FN-bygningen ved East river i New York er stengt, sikkerhetskontrollene er endeløse og antall journalister som vil inn på galleriet i generalforsamlingen er langt større enn det er plass til.

Mandag kveld var det tid for mottagelser. Natos generalsekretær Jens Stoltenberg var gjest hos det amerikanske presidentparet, mens kronprins Haakon kastet glans over den norske delegasjonens store sosiale event – en mottagelse på Museum of Modern Art (MoMa). Statsminister Erna Solberg var vert sammen med FN-organismen Global Compact, som jobber for at næringslivet skal ta ansvar for miljø og bærekraftig utvikling.

Der var både Equinor-direktør Eldar Sætre og oljefond-sjefen Yngve Slyngstad, samt en hærskare ukjente fjes som helt sikkert var viktige sjefer i viktige, internasjonale selskaper. De ble oppfordret til å gjøre som Solberg og klima- og miljøminister Ola Elvestuen, nemlig å konkurrere i kunnskap om hav ved å spille kahoot. Riktig jovialt var det i MoMa-hagen, det var en slags feiring av næringslivets innsats for å gjøre verden til et bedre sted. Og skal vi tro et par av dem som var der: Det er i næringslivet det skjer. Politikerne henger etter i gamle løsninger og forstår ikke hva de trenger å gjøre.

Og der var ringen sluttet fra aktivisten Graca Machel til næringslivstoppene: De ser ut til å være enige om at det ikke er toppolitikerne som driver verden fremover.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse