00:00 - 14. september 2018

Svensk blikk på Frps innflytelse er neppe beroligende. Se bare på Aps innvandringspolitikk, skriver Aslak Bonde.

Vi kan bruke den svenske debatten til å se nærmere på oss selv, skriver Aslak Bonde.

Norske tilstander: Det finnes mange Høyre-tillitsvalgte som mener at Frps retorikk i innvandringsspørsmål er skadelig, men de sier det ikke høyt. Høyres søsterparti i Sverige merker seg nok også at statsminister Solberg sjelden sier rett ut at hun er uenig i Frp-ernes innvandringsutspill. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Norske kommentatorer til det svenske valget er nesten samstemte i sin undring over behandlingen av Sverigedemokraterna. Selv om alle understreker at det er stor avstand mellom Frp og SD, virker det likevel som om norske erfaringer med Carl I. Hagen legger føringer for de mange mer eller mindre velmente rådene til svenske politikere. De dreier seg enkelt sagt om at svenskene må innse at Sverigedemokraterna er kommet for å bli og at et parti med nesten 18 prosents oppslutning på en eller annen måte bør få innflytelse.

Et alternativ til å sende gode råd over kjølen er å bruke den svenske debatten til å se nærmere på oss selv. Vi kan tenke igjennom én gang til om alle valgene i norsk politikk har vært like lure. Det er også verdt å minne om at det bare er ni år siden mellompartiene tvang Høyre til å si nei til et samarbeid med Fremskrittspartiet på tross av at Frp var det klart største opposisjonspartiet og endte med nesten 23 prosents oppslutning. Venstres og KrFs begrunnelse for å blokkere en regjeringsdannelse på såkalt ikke-sosialistisk side var Frps verdigrunnlag.

Valget i 2009 endte med tap – noe som i sin tur førte til at Erna Solberg kunne samle alle de borgerlige fire år senere og ta Siv Jensens parti inn i regjering. Etter den tid er Frp blitt behandlet som et helt vanlig parti – kanskje i for stor grad.

Annonse