00:00 - 14. september 2018

Stilleste sted i London by

Er vi det uten å vite det? Kvekere? Er i det minste jeg kanskje kveker? Jeg som har gått og lusket foran døren deres i London tre ganger og som denne fjerde gangen har forbannet meg på at jeg skal inn?

Det virker litt løselig det hele. «Drop-in Silence», står det på døren midt i Londons kjas og mas. «No philosophy, no religion, no catch. Just peace, tranquility and silence.», lokker plakaten. 

Hvordan var det hun sa det, Marit Kromberg, på mitt spørsmål om man er kveker om man liker kvekerne? Kromberg er den pensjonerte legen og kvekerveteranen som vi snakket med i den forrige artikkelen om kvekerne i anledning deres 200 år som trossamfunn i Norge. Et lite, men standhaftig trossamfunn, hvis mest slående trekk er at de er stille når de møtes. Hun sa det sånn: 

«Hvis du er overbevist om at du ikke trenger en kirke for å få gudserfaring, men forstår at hvis du setter deg ned og er stille nok, så vil du av deg selv skjelne hvilken vei livet ditt skal ta – og når du for øvrig forsøker å være sannferdig, behandle alle med respekt og vil leve enkelt og i fred – ja, så er du kveker, hvis du vil. Da er du hjertelig velkommen inn i vårt fellesskap.» 

Annonse