00:00 - 07. september 2018

Politikerne vil, men får det ikke til: Sykehusene er så mektige at de alltid får mest, skriver Aslak Bonde.

Politikerne vil, men får det ikke til: Sykehusene er så mektige at de alltid får mest, skriver Aslak Bonde.

Som opposisjonspolitiker ville Bent Høie (H) avskaffe helseforetakene. Slik har det ikke blitt. Foto: Therese Alice Sanne / VG / NTB Scanpix

I forrige uke var det ikke bare to Frp-veteraner som trakk seg ut av regjeringen. Høyres nestleder, Bent Høie, varslet også at han er på vei ut. Etter valget i 2021 blir han trolig fylkesmann i Rogaland. Dersom han blir sittende som helseminister helt frem til da, vil hans autoritet bli gradvis svekket, fordi alle vet at han er på vei ut.

Det er ikke sikkert det betyr så mye fra eller til. Selv om Høie er en av regjeringens politisk tyngste statsråder, og selv om han har jobbet med samme fagfelt i ni år, er det interessant å se hvordan heller ikke han i særlig grad har klart å vri ressursbruken i Helse-Norge fra reparasjon til forebygging.

Det er nå ti år siden daværende helseminister Bjarne Håkon Hanssen fra Ap lanserte samhandlingsreformen som blant annet skulle bidra til bedre forebygging og mer rehabilitering i kommunene. Tanken var at man skulle få 4000 nye fastleger, og flere og mer kompetente omsorgsarbeidere. De skulle både hindre sykehusinnleggelser, og ikke minst redusere tallet på reinnleggelser.

Annonse