00:00 - 21. september 2018

Oslo er ikke alene. Konfliktnivået mellom lokalpolitikere og byråkratene deres øker, skriver Aslak Bonde.

Oslo er ikke alene. Konfliktnivået mellom lokalpolitikere og byråkratene deres øker, skriver Aslak Bonde.

For en drøy uke siden hadde VG en fyldig presentasjon av de 44 sakene de siste fem årene der den politiske ledelsen i ulike kommuner har sendt rådmannen på dør med en mer eller mindre fet sluttpakke. Avisen har ikke laget en fullstendig historisk oversikt, men viser til at det bare var halvparten så mange slike saker i en like lang tidsperiode rett etter årtusenskiftet.

I Oslo har det også vært et økende konfliktnivå de siste årene. Nå er alles øyne rettet mot byråd Inga Marte Thorkildsen og de anonyme varslene som har kommet mot henne fra noen i Utdanningsetaten. I mai skrev Nettavisen om hvordan kommunen kjøpte seg fri fra en arbeidsrettssak mot den tidligere lederen for Bymiljøetaten. Han røk, etter eget sigende, uklar med de politisk ansvarlige for den bilfrie byen. Før den tid ble både sjefen i Boligbygg og i Renovasjonsetaten sparket.

Ulike skandalesaker felte dem, men det er lett å tenke seg at det rødgrønne byrådet i Oslo ikke er særlig fornøyd med standarden på mange av toppbyråkratene som satt da det overtok. Høyre hadde på det tidspunktet styrt byen i 18 år, og her er vi nær en av flere forklaringer på det økende konfliktnivået i lokalpolitikken.

Annonse