14:56 - 25. januar 2019

«Mitt håp er at dette horrible misbruket av teknologi ikke svekker publikums aksept»

Crispr-oppfinner Jennifer Doudna forteller om skuffelsen over genredigeringen av babyer, om alt det gode hun håper teknologien kan gjøre for mennesker (og hunder!) – og om den natten hun fikk besøk av Adolf Hitler.

Dronningen av Crispr: Jennifer Doudna var en av oppdagerne av genredigeringsteknologien. Nå arbeider hun for å fremme kunnskapsbasert debatt om hvordan verktøyet skal brukes. Foto: Herman Ekendahl-Dreyer

– Jeg følte, og føler fremdeles, avsky, sier Jennifer Doudna.

Adventstiden nærmet seg da noen av de største navnene innen genforskning og etikk fra hele verden ga seg i vei til «toppmøte» i Hongkong, med Crispr-oppfinner Jennifer Doudna som ledestjerne og sentral initiativtager. Tidens mest skjebnesvangre forskningsetiske spørsmål skulle nå drøftes i sin fulle bredde: Var tiden inne til å begynne å gjøre målrettede endringer i menneskets DNA på en måte som kan gå i arv? I hvilke situasjoner er det eventuelt greit å «redigere» menneskelige embryo? Men ikke før hadde flyene landet, kom sjokknyheten, først via nyhetsbyrået AP, så direkte fra en velregissert Youtube-video: En kinesisk forsker i biofysikk, med navnet He Jiankui, hadde allerede gjort det – de genredigerte tvillingene Lulu og Nana var født.

En egenrådig forsker hadde altså – helt utenfor forskersamfunnets kontroll – tilsynelatende egenhendig avfyrt startskuddet for det som er blitt omtalt som en ny æra for mennesket som art. «Grensen er krysset», skrev Morgenbladets forskerspaltist Lasse Philstrøm.

Annonse