00:00 - 28. september 2018

Mistenkelig oppførsel

Spionmistanken på Stortinget har utløst frykt for at spionlovgivningen har gått altfor langt.

Denne uken ble en russisk statsborger varetektsfengslet etter et seminar på Stortinget. Mannen skal, ifølge Politiets sikkerhetstjeneste (PST), ha vist «uvanlig oppførsel». De IT-ansvarlige på Stortinget har sett seg nødt til å ty til kriseplanens mest dramatiske tiltak: Gule lapper er plassert ut på printere, og en rekke ansatte må pent få seg nye mobiltelefoner.

Men ifølge sikre kilder preges arbeidshverdagen i landets nasjonalforsamling nå av usikkerhet, både blant ansatte og folkevalgte. Sikkerhetstjenestene opererer tydeligvis med en mal for oppførsel, uten at denne malen er kommunisert tydelig. Spesielt hersker det strid om hva som er normal oppførsel på konferanser, møter og seminarer.

Det har spesielt vakt oppsikt at PST har brukt den spionmistenkte russerens opphold på «unaturlige steder» som et indisium på mistenkelig oppførsel.

– Ta det seminaret jeg var på i forrige uke, for eksempel. Da oppholdt jeg meg for eksempel i enden av en mørk korridor, utenfor en hotelldør i en annen etasje enn den jeg hadde rom i. Risikerer jeg å bli tatt av PST nå, spør en anonym stortingsmann.

– Hva gjorde du der?

– Det var rommet til en ung, kvinnelig partikollega. Men det er ikke poenget. Tenk på prinsippet! Er det et naturlig eller unaturlig sted å oppholde seg for en gift mann i femtiårene, spør stortingsmannen.

Han lot seg heller ikke berolige da det kom frem at PST også mener at mannen har vist «stor interesse for og forsøkt inntrenging» i Stortingets nettverk.

– Uten å gå for mye i detalj, så var jeg også interessert i inntrenging, om du forstår hva jeg mener, sier han.

– Jeg forstår hva du mener.

– Jeg penetrerte hennes brannmur, for å si det sånn. Nudge nudge, wink wink.

– Kan du slutte å prate? Og kan du slutte å kjøre pekefingeren inn og ut gjennom en «O» du har laget med den andre hånden?

– Jeg skal slutte.

– Du er ikke egentlig bekymret for PST, er du vel?

– …

– Du ba om dette anonyme intervjuet for å skryte av at du har fått deg et ligg.

– Hei, hei, hei. Nå må du roe litt ned. Vet du hva jeg kaller det å gå rundt og spørre ut voksne menn om sexvanene deres?

– Hm, nei?

– Svært mistenkelig oppførsel.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Vi har inntil 50 prosent rabatt for nye abonnenter. Bli abonnent
Annonse