00:00 - 28. september 2018

La oss snakke mer om løsninger enn moral, skriver Sten Inge Jørgensen.

La oss snakke mer om løsninger enn moral, skriver Sten Inge Jørgensen.

Forteller du folk at konsekvensene av handlingene deres er globale, tar du livsgnisten fra dem samtidig. Slik kan man med en omskrivning av Ibsen identifisere den maktesløsheten mange av oss ville følt, dersom vi skulle tatt dette budskapet på fullt alvor. Heldigvis finnes det mange måter å sno seg unna slike erkjennelser på. Den mest effektive er å overbevise seg selv om at man tross alt befinner seg på den «gode» siden. Slik tenker formodentlig sjefen for FNs miljøprogram, Erik Solheim, hvis overdådige flyvaner nylig ble gjenstand for kritikk fra FNs internrevisjon. En annen mulighet til å lette samvittigheten, er å betrakte moralske postulater som ideologisk drevne eller illegitime. En innvandringsmotstander kan for eksempel spørre: Hvorfor er det slik at de som ivrer mest for at Norge skal motta flyktninger, er de samme som ønsker en «islamisering» av Norge?

Eventuelt: Med hvilken moralsk rett kan mennesker som ikke tåler å se et dyr bli slaktet, fortelle meg at jeg må spise mindre kjøtt?

En grillfantast kan spørre mer enn ti vise kan svare.

Annonse