Annonse
00:00 - 14. september 2018

Kontrarevolusjonens røst

Valget i Sverige er nok et tegn på at liberale verdier er under press i Europa. Det er de liberales egen feil, mener forsker Jan Zielonka.

Utvannede idealer: Unge svensker jubler på valgvaken til Sverigedemokraterna. Partiet fikk færre stemmer enn målingene hadde varslet, men sørget like fullt for å utvanne de liberale verdiene til sine politiske konkurrenter, sier professor Jan Zielonka. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix
Annonse

«Det minner meg om en gammel vits om Russland under Boris Jeltsin», sier Jan Zielonka.

Den polskfødte, nederlandske Oxford-professoren befinner seg i sitt toskanske feriehus når han tar telefonen. Det er morgenen etter valgnatten i Sverige, og vi skal snakke om det liberale Europas problemer og kontinentets mange populistiske opprørere – som Zielonka foretrekker å kalle «kontrarevolusjonære». Hva han legger i det, skal vi straks komme inn på, men først kommenterer professoren det svenske valget med en Jeltsin-vits.

– Presidenten ble spurt om å oppsummere den økonomiske situasjonen i Russland med ett ord. «Bra», svarte Jeltsin. For å få litt mer nyanser i svaret, ble presidenten deretter bedt om å bruke to ord. «Ikke bra», var svaret da, sier Zielonka.

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt