00:00 - 14. september 2018

Kontrarevolusjonens røst

Valget i Sverige er nok et tegn på at liberale verdier er under press i Europa. Det er de liberales egen feil, mener forsker Jan Zielonka.

Utvannede idealer: Unge svensker jubler på valgvaken til Sverigedemokraterna. Partiet fikk færre stemmer enn målingene hadde varslet, men sørget like fullt for å utvanne de liberale verdiene til sine politiske konkurrenter, sier professor Jan Zielonka. Foto: Anders Wiklund / TT / NTB Scanpix

«Det minner meg om en gammel vits om Russland under Boris Jeltsin», sier Jan Zielonka.

Den polskfødte, nederlandske Oxford-professoren befinner seg i sitt toskanske feriehus når han tar telefonen. Det er morgenen etter valgnatten i Sverige, og vi skal snakke om det liberale Europas problemer og kontinentets mange populistiske opprørere – som Zielonka foretrekker å kalle «kontrarevolusjonære». Hva han legger i det, skal vi straks komme inn på, men først kommenterer professoren det svenske valget med en Jeltsin-vits.

– Presidenten ble spurt om å oppsummere den økonomiske situasjonen i Russland med ett ord. «Bra», svarte Jeltsin. For å få litt mer nyanser i svaret, ble presidenten deretter bedt om å bruke to ord. «Ikke bra», var svaret da, sier Zielonka.

Annonse