00:00 - 14. september 2018

Egen strid foran verdens ufred

Om Sverige skal få en levedyktig regjering, må noen kjepphester fare.

I politikken gjelder det samme som i livet ellers: Når en står bom fast med et uløselig problem, kan det være lurt å kaste alle kort opp i luften, legge dem på nytt og finne nye veier å gå. For Sveriges og Europas del er det å håpe at de som har drevet med politiske fekteøvelser siden riksdagsvalget sist søndag, ikke stivner i sine posisjoner, men evner å tenke nytt.

Både den borgerlige Alliansen og de rødgrønne, støttet av Vänsterpartiet, mener de har rett til å regjere og at den andre part har plikt til å støtte dem. De to blokkene fikk omtrent like stor oppslutning, med noen få tusen stemmers overvekt til rødgrønn side inntil fintellingen er ferdig. Deres felles mål er å holde valgvinneren Sverigedemokraterna (SD) unna makten.

Allerede valgnatten inviterte Socialdemokraternas leder Stefan Löfven de borgerlige til samtaler om hvordan de kunne støtte ham videre som statsminister. Onsdag var det Alliansens tur til å invitere Löfven til samtaler om å gjøre Moderaternas leder Ulf Kristersson til statsminister.

Annonse