00:00 - 28. september 2018

Det blir regjeringskrise i høst – hvis Hareide får med seg KrF, skriver Aslak Bonde.

Det blir regjeringskrise i høst – hvis Hareide får med seg KrF, skriver Aslak Bonde.

Etter at KrFs leder hadde presentert sin nye bok på tirsdag, ga han intervjuer om partiets veivalg som ble tolket i alle mulige retninger. Slik har det vært i de siste månedene. Men denne fredagen er det slutt på den tilsynelatende tvilrådigheten. Da skal Knut Arild Hareide gi sitt landsstyre et råd om veien videre. Boken hans er en eneste lang argumentsamling for å ta KrF inn i en Ap-sentrum regjering.

Dagens Høyre-ledede regjering er lite aktuell for Hareide, fordi den lener seg mot ytterpartiet Frp. KrFs historiske rolle som sentrumsparti ivaretas, etter hans mening, ved at man bare går inn i regjeringer der man kan ha et tyngdepunkt i sentrum. Det er det mulig å skape sammen med Senterpartiet, men ikke med dagens Venstre. Og Senterpartiet vil gå for Aps Jonas Gahr Støre som statsminister.

Dermed er det duket for regjeringsskifte i høst. Når KrF gjør sitt historiske linjeskift og for første gang åpner for å regjere med Ap, har ikke statsminister Erna Solberg lenger flertallet i Stortinget bak seg. Hun må enten gå frivillig, eller hun blir kastet.

Annonse