Annonse
00:00 - 14. september 2018

De innbilt glutensyke

Da folk som trodde de var glutenintolerante, fikk masse gluten, gikk det ganske bra.

Ikke bare-bare med mel: Det er flere komponenter i hvete som har potensial til å kunne gi plager, i en ny studie ga såkalte fruktaner større utslag enn gluten. Foto: Chris McGrath / Getty Images
Annonse

– Det er ikke så lenge siden «alle» begynte å holde seg litt unna brød og slikt, for de tålte ikke gluten. Og det kom litt plutselig. Var det slik for deg?

– Plutselig og plutselig. Det var en bølge vi la merke til, for oss på Rikshospitalet begynte det vel sånn i 2008–2009. Da begynte vi å få inn denne typen pasienter hvor det så ut som cøliaki, men ikke var det. Det de sier er at de ikke tåler brød, eller korn. Eller at de er blitt veldig mye bedre etter at de begynte å spise glutenfritt. Da er det lett å tenke at man ikke tåler gluten.

– Men din forskning har vist at det antageligvis ikke er gluten som er syndebukken?

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt