00:00 - 14. september 2018

Burde økonomene ha forutsett finanskrisen?

Nei, sier Torfinn Harding. Å jo da, svarer Ebba Boye og Lars Peder Nordbakken. 

Fagkritikk: Økonomene har ikke skylden for finanskrisen alene. Det var sterke interessegrupper her. Men økonomene var ikke opptatt av disse interessene, sier Ebba Boye i Rethinking Economics Norge. Civita-økonom Lars Peder Nordbakken nikker.

«Ikke alle disse problemene er å enkle å forstå. En del av kritikken bærer preg av det», sier Torfinn Harding, førsteamanuensis ved NHH.

Da Morgenbladet utfordret et knippe norske økonomer til å skrive om ståa for faget deres ti år etter krisen, satte han og Magne Mogstad, professor ved University of Chicago og forsker i SSB, seg fore å avlive noen myter. Det er urimelig å kreve at økonomifaget skulle advart mot finanskrisen, mener de. Kravet skyldes en utbredt misforståelse blant folk flest om at økonomer jobber med å spå fremtiden. «Et godt eksempel er mediedekningen omkring bråket i SSB der man lett kunne få inntrykk av at samfunnsoppdraget til forskningsavdelingen er å spå hva som muligens kan skje med økonomien i fremtiden», skriver de på morgenbladet.no.

– Bør annen økonomisk forskning enn prognosemodellene i større grad danne grunnlag for politikken i fremtiden?

Annonse