Annonse
11:57 - 31. august 2018

«Vi opplevde en ukultur med dype røtter»

I et essay i Morgenbladet tar tidligere Vårt Land-redaktør Åshild Mathisen et oppgjør med konsernet som eier avisen.

«Vi opplevde å plutselig bli stengt ute fra informasjonsflyt og beslutninger», skriver Åshild Mathisen om prosessen i Vårt Land. Foto: Katinka Hustad
Annonse

Torsdag 15. mars 2018 meddelte Åshild Mathisen sine ansatte i kristenavisen Vårt Land at hun ikke lenger hadde tilliten til konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier, konsernet som eier avisen, i tillegg til Dagsavisen og den svenske avisen Dagen. Uken etter ble hun oppsagt med umiddelbar virkning.

Konsernledelsen beskrev det hele som en personkonflikt mellom Tveiten og Mathisen. Men bakenfor denne saken lå en større uenighet, som handlet om hvor selvstendig avisen skulle få være i konsernet. Og enda dypere handlet uenigheten om børs, katedral og fremtiden for en norsk kristen presse.

«Vi var mange som opplevde at en ukultur med dype røtter stengte for potensialet til avisen», skriver Mathisen i et essay i Morgenbladet.

Trøbbel i konsernet. Åshild Mathisen ble ansatt som sjefredaktør i Vårt Land i mai 2016. Stemningen surnet fort.

I oktober i fjor ble en e-post med et varsel sendt til styret i konsernet. Der ble det påstått at Mathisen ble utsatt for mobbing og trakassering av konsernsjef Tveiten. Daværende leder for styret, Tomas Brunegård, sendte e-posten direkte til konsernlederen, altså mannen det ble varslet mot. Det har han i ettertid beklaget. Men det hele endte, etter Mathisens avgang, med en ekstraordinær generalforsamling og deretter utskifting av store deler av styret i konsernet.

Det er fortsatt ikke blitt lyst ut noen stilling for å finne Mathisens etterfølger. I dag er Alf Gjøsund konstituert redaktør.

Nå tar den avgåtte redaktøren bladet fra munnen.

Kork på vannet. I essayet skriver hun blant annet om hvordan det var å jobbe med Vårt Land i Mentor Medier-konsernet:

«Hovedutfordringen viste seg å være at konsernet hadde sprunget ut av Vårt Land, med det som følge at avis og konsern var så viklet inn i hverandre at det var umulig å forstå hvem som gjorde hva for hvem», skriver hun.

Slik Mathisen beskriver det, ble andre kommandostrukturer enn de offisielle brukt for å ta viktige avgjørelse, og hennes forsøk på å styre avisen ble undergravd:

«Vi opplevde å plutselig bli stengt ute fra informasjonsflyt og beslutninger. Kvalitetskravene våre ble kalt ‘jålete’. Jeg ble som en kork på vannet, uten oversikt, uten forståelse for hvor vi var på vei eller hva jeg var del av. Jeg satt med en stigende erkjennelse av at avstemmingene hadde skjedd i forkant av møtene.»

Etter hvert ble styret i avisen byttet ut. Det var da hun forsto det ikke gikk lenger, skriver hun.

«Avisens rolle i konsernet ble omorganisert, og kontakten oppover ble klippet av. Over natten mistet jeg backingen fra de mange som hadde ansatt meg og gitt meg mandatet til store endringer. Jeg svarte nå kun til lederne fra forrige Vårt Land-epoke. Da kjente jeg at taket senket seg, selv om ingenting ble sagt høyt.»

Morgenbladet har kontaktet konsernsjef Per Magne Tveiten i Mentor Medier. «Jeg ønsker ikke å kommentere Åshild Mathisens essay», skriver han i en e-post.

Du har nå lest en gratis smakebit fra Morgenbladet. Vil du ha mer godt lesestoff? Bli abonnent
Annonse