11:25 - 03. august 2018

Vi er så redde for å angre at vi sveiper videre

Hvorfor er det så vanskelig å finne «den rette» på datingapper? En ny hovedoppgave sitter på noe av svaret.

Froskesjekking: På froskenes sjekkemarked, er det kvekking som gjelder. Foto: Science Photo Library / NTB Scanpix

Sveip. Match. Chat. Aldri har vi hatt så mange muligheter til å finne oss en kjæreste. Med datingapper som Tinder og Happn er en ny date bare et sveip unna. Likevel er det mange som ikke klarer å finne noen. De sveiper og sveiper, måneder i strekk, får både matcher og dater, men treffer ingen det klaffer med. Hvorfor er det så vanskelig, når vi har mulighet til å velge og vrake i potensielle partnere?

Psykologstudent Halldis Krossøy tror vi rett og slett har fått for mange å velge mellom. I sin ferske hovedoppgave undersøker hun de psykologiske mekanismene som trer inn i valgsituasjoner. Forskere har påvist at kjøpssituasjoner med for mange valg kan føre til «valgbelastning». Kjøperen blir handlingslammet og lar til slutt være å velge.

– Hvis du har et ønske om å finne deg en ny bikini, kan det bli vanskelig å velge hvis du har 50 å velge mellom, sammenliknet med om du har fem, sier Krossøy.

Annonse