Annonse
00:00 - 24. august 2018

Ta makten tilbake

Ann Pettifor varslet finanskrisen 2008. I dag synes hun situasjonen ser enda skumlere ut. 

Rammet hardt: Da han var syv år, kom Connor Holzhauer hjem fra skolen i Centennial, Colorado til synet av alle familiens eiendeler satt ut på plenen. Farens entreprenørvirksomhet i byggebransjen ble hardt rammet av finanskrisen og familien havnet på etterskudd med husleien, i september 2011 ble de kastet ut. Samfunnsøkonomen Ann Pettifor trekker paralleller mellom dagens situasjon og 1930-tallet. Foto: John Moore / Getty Images
Annonse

I 2006 utga Ann Pettifor boken The Coming First World Debt Crisis. Hun var redd tittelen alt var utdatert. Den voldsomme veksten i gjelden til arbeider- og middelklassene måtte ende i økonomisk krise lenge før boken kom fra trykken, tenkte hun. Men det tok to år. Først høsten 2008 kastet amerikanske boliglån verden ut i finanskrise.

Spådommen har gitt Pettifor en viss status, som gjør at hun denne sommeren var invitert til selveste London School of Economics for å holde et foredrag med tittelen «Kan samfunnet nok en gang gjøre finansbransjen til en tjener, og ikke herre over økonomien?». 

– Tittelen minner om noe du skrev i New Statesman i 2003: «Kort sagt, finansbransjen burde på nytt bli gjort til en tjener av verdensøkonomien, og fjernes fra sin rolle som herre – en rolle bransjen har misbrukt.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.