Annonse
00:00 - 24. august 2018

Ta makten tilbake

Ann Pettifor varslet finanskrisen 2008. I dag synes hun situasjonen ser enda skumlere ut. 

Rammet hardt: Da han var syv år, kom Connor Holzhauer hjem fra skolen i Centennial, Colorado til synet av alle familiens eiendeler satt ut på plenen. Farens entreprenørvirksomhet i byggebransjen ble hardt rammet av finanskrisen og familien havnet på etterskudd med husleien, i september 2011 ble de kastet ut. Samfunnsøkonomen Ann Pettifor trekker paralleller mellom dagens situasjon og 1930-tallet. Foto: John Moore / Getty Images
Annonse

I 2006 utga Ann Pettifor boken The Coming First World Debt Crisis. Hun var redd tittelen alt var utdatert. Den voldsomme veksten i gjelden til arbeider- og middelklassene måtte ende i økonomisk krise lenge før boken kom fra trykken, tenkte hun. Men det tok to år. Først høsten 2008 kastet amerikanske boliglån verden ut i finanskrise.

Spådommen har gitt Pettifor en viss status, som gjør at hun denne sommeren var invitert til selveste London School of Economics for å holde et foredrag med tittelen «Kan samfunnet nok en gang gjøre finansbransjen til en tjener, og ikke herre over økonomien?». 

– Tittelen minner om noe du skrev i New Statesman i 2003: «Kort sagt, finansbransjen burde på nytt bli gjort til en tjener av verdensøkonomien, og fjernes fra sin rolle som herre – en rolle bransjen har misbrukt.»

Lese mer?

ALLEREDE ABONNENT?
ABONNEMENT
Fra kr 39,-
per uke ved kjøp
av 12 mnd abonnement
Hold deg oppdatert på politikk, kultur og forskning. Du får alt stoffet som er i papiravisen, egne saker kun på nett, eAvis og hele arkivet med over 50 000 artikler.
Annonse

Les om hvordan vi behandler dine personopplysninger

Vi anbefaler deg å lese personvernerklæringen og sette deg inn i hvordan vi behandler dine opplysninger. Den vil gi deg bedre oversikt over og kontroll på hva som brukes og lagres av dine persondata. Du finner all informasjon her.

Mer fra Aktuelt