00:00 - 24. august 2018

Stilling ledig: Brobygger

Debatten etter brokollapsen i Genova viser hvor splittet Italia er blitt.

Bro-tragedien i Genova i Italia kostet 43 menneskeliv. En hissig debatt startet allerede før de omkomne var gravd frem fra betongrestene. Foto: Jack Taylor/Getty Images

Da kardinal Angelo Bagnasco sist helg ledet statsbegravelsen for noen av ofrene etter brokollapsen i Genova, ba han om brorskap i etterkant av tragedien: «Vi kan bygge nye broer, og gå over dem sammen», sa kardinalen. Imamen Nuri Dachan festet seg også ved broens symbolikk i tillegg til det brutale tapet av 43 menneskeliv. «Det smerter alltid når en bro faller sammen, enten den er fysisk eller metaforisk», sa imamen, før han utdypet hva han mente: «Det er to punkter som ikke lenger berører hverandre.»

Det er ikke vanskelig å forstå hvorfor de geistlige grep etter brokollapsens metaforiske kvaliteter. Den hissige debatten som startet allerede før de omkomne var gravd frem fra betongrestene, har vist hvor splittet Italia er blitt. Virkelighetsoppfatningene er så forskjellige at det virker umulig å komme frem til enighet om noe som helst. Skillet mellom dem som støtter regjeringen og dem som holder seg til opposisjonen, minner virkelig om «to punkter som ikke lenger berører hverandre».

Et land som har levd med Silvio Berlusconi er ikke ukjent med en uforsonlig offentlig debatt, selvsagt. Italia er heller ikke enestående: «Polarisering» er blant de mest utbredte samfunnsdiagnosene i Vesten om dagen. Men med unntak av Donald Trumps USA er det vanskelig å komme på et land der symptomene er klarere enn i Italia nå. Den raske og skråsikre plasseringen av skyld vitner om en vilje til å gjøre alle saker til en politisk kamp som må vinnes på bekostning av motstanderne. Var det privatiseringer og korrupte, etablerte politikere som fikk broen til å rase sammen? EU? Den forrige regjeringen? Polske trailersjåfører? 

Annonse